Robotik kodlama eğitimi nedir?

Robotik Kodlama Nedir?

Robotik kodlama eğitimi nedir?

Teknolojinin her alanda gelişme gösterdiği bir çağdayız. Bu gelişmelerden birisi de eğitim alanı üzerinde olmaktadır. Robotik KODLAMA Eğitimi ezberci bir eğitimin yerine akılda daha kalıcı ve daha faydalı bir öğrenme metodu üzerinde çalışmalar ve programlar yapılmaktadır. Çocuk zekâsı ve beyin gelişimi için son zamanlarda kullanılan yeni bir uygulama Robotik Kodlama metodu bir hayli yoğun ilgi görmektedir.

Robotik kodlama Meslekleri

  • CNC Makinist/Programcı.
  • PLC Programcısı.
  • Robot Mühendisi / Programcı
  • JR PLC Programcısı.
  • Robot ve PLC Programcısı
  • Kontrol Programcısı
  • Robotik Programcısı – RPG

Robotik Kodlama Nedir? 

Robotik kodlama, bugünlerde dünya genelinde ilköğretimden itibaren öğretilmeye başlanmıştır. Robotik kodlama sonucunda öğrencilerin ortaya çıkardığı cihazların hareket etmesi ve çalıştığını görmesi büyük mutluluk uyandırıyor. Ancak robotik kolama eğlencenin de ötesinde bir aktivite olmaktadır. 

Genel tanıma geçmeden önce kodlamanın ne olduğunu anlamak gerekir. Kodlama, bir bilgisayarın programın ya da tasarlanmak istenilen bir robotun okuyup işleyebileceği yazılı talimatların tümüdür. Robotik Kodlama ise; öğrencinin ya da kişinin robot üzerindeki tüm hareketleri gözlemlemesi, deneme aşamasından geçirmesi, biçim vermesi gibi gelişim sürecini açıklamaktadır. 

Günümüzde her alanda kodlama karşımıza çıkmaktadır. Kullanılan arabalarda, akıllı telefonlar ve mikrodalga fırınlarda gibi örnekler verilebilir. Kodlama için gerekli yazılım araçlarının çok iyi bilinmesi de gerekir. Bunlar için; Raspberry Pi, Arduino kullanılabilir. 

 

Robotik Kodlamanın Faydaları Nelerdir?

Robotik kodlama, tasarlanacak olan programın deneme yanılma yoluyla düşünme biçiminin sonuçlarını görmesine imkân tanıyor. Öğrenciler, ortaya çıkacak yeni robotun nasıl tamamlanmasını istiyorlar ise ona uygun kodu tasarlayıp, sonucunu görmek için robotun hareketlerini gözlemliyorlar. Meydana gelen bu kodlama süreci kişide sabırlı olmanın sonuçlarını ortaya çıkarmış oluyor. 

Robotik kodlamada öğrenme süreci öğrencinin, yaratıcı ve eleştirel düşünme becerisi açısından en önemli kazançlarından birisidir. Kodun doğruluğundan emin olmak, robotun yapacak hareketlerini belirlemek yaratıcı bir bakış açısı kazandırıyor. Kodlama işlemi tek hamlede doğru çalışmayacaktır. Bunun için azimli olmak, fazlasıyla sabretmek ve çözüm odaklı işbirlikçi olmak çok önemlidir. 

 

Kodlama işlemi sırasında öğrencilerin kazandıkları en önemli yetenekler arasında problem çözme gelir. Robotun çalışması için çözümler üretmek, sorunun kaynağını bulmak ve olaya daha bilimsel bakarak problemin kaynağını irdelemek gerekir. Robotik bilimi çocuklarda bilgisayara programlama konusunda da yeteneklerinin gelişmesine olanak sunuyor. Bu sebeple çocukların kendi robotlarını daha verimli ve başarılı bir şekilde ortaya çıkarması açısından gelişmiş programların kullanılmasında fayda vardır. 

 

Robotik kodlama öğrenmek çocuklarda ve öğrencilerde bilim ve matematik alanlarında daha kolay öğrenmeyi ve gelişmeyi de sağlamaktadır. Çocuklar, kodlama süresi ve işlemi sayesinde karmaşık gelen matematik kavramlarını kolayca pratiğe dökebilmektedir. Robotun birleştirilme aşamasında uzay geometrisinden yararlanılarak üç boyutlu düşünme alışkanlığını da kazanmış olmaktadırlar. 

 

Robotik Kodlama Eğitimi Nasıl Verilir?

Dijitalleşen bir dünyada buna uygun teknolojilerden geride kalmamak gerekir. Robotik biliminin her alanda görüldüğü bu çağda çocuklarında değişen dünyaya ayak uydurmaları gerekir. Ülkemiz, çocukların robotik kodlama ve robotik bilimini öğrenmesi açısından fırsatlar sunmaktadır. Türkiye’de pek çok eğitim kurumlarında robotik kodlama eğitimine zemin hazırlanmıştır. STEM (Bilim-Teknoloji-Matematik-Mühendislik) ve STEAM robotik kodlama eğitimi vermektedir. Bu programlar sayesinde çocukların ve gençlerin analitik düşünme becerisine katkı sağlanmakta, mühendislik alanına ilgiyi küçük yaşta sağlamaktadır. Küçük yaşlarda başlanılan bu eğitime önceleri oyunlar ve oyuncaklar eşlik etmektedir. Yaklaşık olarak 10 yaş ve üzerinden itibaren programlama dili öğrenmeye başlanmaktadır. 

İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED) yeni yüzyılın genç yeteneklerini ortaya çıkarmak için Merak Eden Çocuklar Okullarını kurmuştur. Burada anaokulundan itibaren teknoloji ve bilim içerisinde  eğitim veriliyor. BÜMED MEÇ Okulları müfredatları arasında en fazla konu robotik kodlama nedir? üzerine yapılmaktadır. Özel atölyelerinde çocuklar ve gençler robotik bilimin dilini ayrıntılarıyla öğrenmektedirler.  

 

Robotiğin kodlamaya ihtiyacı var mı?

Evet, robotik kesinlikle kodlamaya ihtiyaç duyar. Kodlama, bir robotun okuyabileceği ve yürütebileceği temel bir talimat dizisidir. Robotik, robotları belirli işleri yapacak şekilde programlamak için elektronik, mekanik ve kodlama yazılımının kullanımını birleştirir. Robotlar, insanların yapamadığı görevleri kolayca yerine getirebilir.

Robotik için hangi kodlama kullanılır?

Robotik için hem blok tabanlı kodlama hem de metin tabanlı kodlama kullanılır. Kodlama, bilgisayarlarla iletişim kurmanın yoludur. Başka bir deyişle kodlama, belirli kuralları olan bir dizi talimattır. Kullanılabilir çok sayıda programlama dili vardır: C/C++, Python, Java, Fortran, vb. Python, makine öğreniminde kullanımı nedeniyle robotik için popüler bir dildir.

 

Bizi instagram’dan takip etmeyi unutmayın.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.